Höftproblem för cyklist !?

Fråga:

Hej!
Jag har nu sen tre månader tillbaks, exakt, haft ont smärtor i höfterna. Oftast en i taget och nu mestadels vänster sen i början på Maj. Smärtan sitter högst upp i baksida lår, längst ner i sida ländrygg eller mitt i sätet… Det har stoppat mig från att ens Sitta på cykeln i snart tre månader. Har besökt vårdcentral, sjukgymnast och Naprapat en period och sist nu tre behandlingar hos en Ostiopat utan att problemet försvunnit. Inget har kunnat säga säkert vad det är? Eller var det kommer ifrån??
Första gången jag kände smärtan var i fjol midsommar. Sen till o från fram tills i April i år. Sen dess har smärtan varit konstant! Jag börjar nu bli rädd att Något” skall bli kroniskt som Ortopeden på Akuten varnade för den 12e April när jag fick åka in dit pga smärtan gjorde att jag inte äns kunde stå!..
Jag har tidigare tävlat på cykel i elitnivå och hoppas på att komma tillbaka dit. Men framförallt vill jag kunna cykla överhuvudtaget nu!
Var hittar jag Någon som kan hjälpa mig?
Snälla hjälp mig, snart desperat på att ingen vet något!
Med Tacksamma hälsn. Emil Roos Lindberg

Svar:

Smärta mitt i rumpan nedanför ländryggen brukar innebära inflammationstillstånd i någon av höftrotatorerna, vanligtvis piriformis, i synnerhet hos cyklister, som gärna överbelastar där. Det är mycket märkligt att dina behandlare inte kunnat identifiera diagnosen, vilket gör att det finns risk för att det är något annat. I första hand bör en funktionell undersökning genomföras, som talar om vid vilka rörelser smärtan uppstår. Det, tillsammans med undersökarens erfarenhet och kunskap samt mer uppgifter från dej, ger också vägledning om vad som förorsakat besvären, så att dessa kan elimineras. Den som är mest kompetent att göra en sådan bedömning är din idrottsläkare (t ex hos oss på IMES), men beroende på var i landet du bor kan det vara svårt att hitta någon idrottsmedicinskt utbildad person som kan hjälpa dej.