Höftsmärta efter maxlyft i knäböj

Fråga:

Hej!
För ca 9 månader sen utförde jag ett maxlyft i knäböj på 90kg (är själv 165cm lång och väger 65kg). I bottenläget påväg upp kände jag att det smärtade till fram i vänstra höften precis ner mot ljumsken och väldigt djupt in. Var riktigt öm i hela det partiet och resten av benet efteråt på kvällen samma dag. Tänkte först att det var en överansträngning men efter ca 10 dagar med smärta vid in- och utåtrotation med benet gick jag till en naprapat som sa att det var en liten muskelbristning. Åt voltaren och det hjälpte. Vilade från knäböjen ett tag men började köra på igen och smärtan kom tillbaka. För två månader sedan när jag hade vilat ett par veckor från träningen körde jag på med knäböjen igen och det gick så illa att jag inte kunde sova på nätterna för att det ömma djupt in i höften/ljumsken så fort jag vände på mig. Sökte upp en kiropraktor som gjorde olika styrketester på mig och menade att jag hade inaktiva sätesmuskler framför allt gluteus maximus.Hon kunde dock inte säga vad som var ”fel” i själva höften. Har tränat senaste två månaderna med PT där jag fått mycket övningar för just säte och bålstabilitet. Verkade gå mot ljusare tider då jag kunde göra knäböj på lättvikt utan känningar, vi provade nu för en vecka sedan att köra några repetioner knäböj på lite tyngre vikt (50% av max alltså 45kg) och fick smärta direkt (strax innan bottenläge, i bottenläget och första biten upp), en molande inflammerad känsla. Detta främst i vänster höft som jag haft det värst med men även lite känningar i höger senaste dagarna. Smärtan i höger sidan har även senaste två dagarna gett en strålande smärta i sätet och ner i vaden. Misstänker något med piroformis
muskeln? Kan det vara piroformis som är utlösande faktorn till mina problem med smärta vid knäböjen? Vad kan ha hänt vid maxlyftet när jag kände smärtan för första gången? Det har som sagt gått 9 månader, känns som att det borde ha gått över om det varit en liten muskelbristning som naprapaten sa!

Tacksam för svar!

Svar:

Muskelbristning är inte troligt som enda orsak med den besvärslängden. Man behöver bl a utesluta bråck på vänster sida. Höger sida kan bero på något annat, t ex överbelastning pga felbelastning som följd av de vänstersidiga besvären. En undersökning hos läkare (ortoped eller idrottsläkare) borde vara vägledande.