Hög arbetspuls

Fråga:

Hej! Min fråga är väldigt lik andra frågor jag hittat här, men kände ändå att jag behövde råd.

Jag är 26 år gammal, 178cm 74 kg och äter/dricker sunt. Har sprungit lite av och till p.g.a. knäbekymmer som tillkom runt 20 års åldern men som nu i höstas (2010) är tillräckligt bra för att jag skall kunna börja löpträna. Jag springer cirka 2-3 gånger i veckan och har gymmat i 4 år.

Har nyligen köpt pulsband och mätte ”bekväm” arbetspuls runt 180 vilket gjorde mig något bekymrad då jag inte kände mig särskilt trött. Jag har därför mätt min maxpuls genom att ta en lång uppvärmning och sedan inkremmentellt öka löphastigheten och avslutade med 3×1 minuts rusher och 2×1 minuts vanlig löpning emellan avslutat med 3 minuter rush i slutet (varav jag orkade cirka 2 minuter tills jag inte kunde andas längre).

hursomhelst låg min puls runt 197 då och jag bedömer att det antagligen är en bra uppskattning av min maxpuls.

Med andra ord ligger min arbetspuls på >90% av min maxpuls!

Bör jag vara orolig?

Svar:

Svar: Nej, ingen fara. Största felkällan vid mätning av maxpuls är att du inte kommit upp i maxpuls med din mätning. Den andra felkällan är mätapparaturen (klockor med givare över bröstkorgen), som inte så ofta ger rätt värde, i synnerhet vid höga pulstal. Din teoretiska maxpuls är 204 (kvinna)/494(män), men variationen är mycket stor i praktiken.
Arbetspulsen är ett uttryck för hur snabbt ditt hjärta pumpar vid en viss belastning. Många faktorer avgör hur hög din arbetspuls är; ålder, kön, kroppsvikt, body composition, lungkapacitet, hjärtminutvolym, hemoglobinhalt i blodet, halt av 2.3DPG, stresspåslag, läkemedel m m.