Hög puls- farligt att fortsätta springa?

Fråga:

Hej! Jag är en frisk tjej på 22 år, som tränar mycket och intensiv löpning. Tre ggr/ V á 10-20 km.

Två gånger under 1,5 veckas tid nu har jag fått ”hjärtrusning” under nedjoggen. Under passet kände jag hur hela halsen pulserade extremt fort och även över bröstet. Jag kollade på min pulsklocka för att se om den registrerat en högre puls eller något som bekräftat min känsla. Och mycket riktigt hade den det. 250 hade jag då, och det höll i sig 10 minuter, ända tills vi kom in i mål.

I går hände samma sak igen. Men denna gången under uppvärmningen. Kände samma känsla, kollade på klockan och pulsen var 255.. Stannade med en annan löpare i klubben och först då lugnade pulsen ner sig. Kände mig inte yr eller liknande, men en konstig ”pirrande” känsla infann sig i kroppen och trötthet. Men pulsen lugnar inte ner sig själv utan jag måste stanna och. Jag har planer på att tävla i vår och jag vill fortsätta träna för att förbättra mig, men är det farligt eller innebär det någon risk?! Hoppas på att detta ska sluta då jag så gärna vill träna.

Svar:

Hej! I ditt fall kan man inte utesluta någon form av hjärtarytmi. Man behöver börja med att utföra en vanlig hjärtundersökning inkl vilo-EKG, och därvid avgöra om man behöver göra ett arbetsprov och/eller ett arytmi-EKG. Jag kan rekommendera dig att inte träna innan detta är utrett, mest för säkerhets skull, då min bedömning lider brist på information. Sök i första hand hos din husläkare, vilket inte bör dröja.