Hög puls när jag tränar

Fråga:

Jag är lite orolig för jag har ganska hög puls när jag tränar. I vilopuls har jag runt 54 slag/min. Jag brukar träna 5 ggr i veckan, springa, gå, styrketräna m.m. Är 160 cm lång, väger 57 kg och är 25 år och tjej. Igår sprang jag ett minilopp på 3,2 km på 19 min. Det är riktigt snabbt för att vara mig. Det var kuperad terräng med mycket backar. Eftersom jag sprang snabbare än jag brukar kände jag att pulsen var hög och det var jobbigt att andas.

Jag gjorde ett maxpulstest på cykel för ett år sedan, kom då upp i 208 slag/min. Men hade mer att ge om inte benen gett upp. Så jag räknar på att jag har ca 213. Efter passet igår var min medelpuls på 195. Och det känns väldigt väldigt högt. När jag sprungit annars och det är lagom jobbigt ligger den på ungefär 185-190 i medel.

Jag känner mig ofta trött oxå. kan det ha att göra med detta? Man blir ju lite orolig….

Svar:

Hög puls kombinerat med trötthet kan ha många olika orsaker, och kan inte säkert bestämmas utifrån enskilda pulsvärden. För att säkert kunna säga något om ditt tillstånd behöver man undersöka dej och få fler uppgifter, möjligen kompletterat med EKG och enstaka blodprov. Det kan du enklast få via din husläkare, alternativt hos idrottsläkare. Jag tycker definitivt att man bör göra en sådan undersökning, inte minst för att utesluta en del orsaker som kräver medicinsk åtgärd, och så att du slipper oroa dej i onödan för ditt hälsotillstånd.