höger armbåge

Fråga:

Hej, Jag har värk, dag och natt i hö armbåge sedan två mån sedan en överansträngning i samband med att jag tränade tyg, dvs circusarten att klättra i tyg samt att jag gjorde ”krokodilen”; man ligger som en planka på sin böjda arm som är placerad under magen, med handen på marken. På detta var jag ute och grävde jord. Det gör mer ont i armbågen när jag sträcker ut armen till max och när jag knyter näven. Jag har varit hos allmänläkare som sagt det är tennisarmbåge. Min fråga är om det är det och hur jag kan träna. Det verkar inte bli bättre av att inte träna. jag tränar akrobatik och redskapsgymnastik. Är det ok att fortsätta göra saker med sträckt arm, tex flick-flack och handvolt? Kan jag fortsätta ta ipren hur mycket jag vill, så länge inte magen säger ifrån. Värme kyla? Om det nu kan ta upp till två år att bli bra, hur ska jag träna då?

Svar:

Tennisarmbåge – lateral epikondylit – beror på överbelastning, och är oftast en over-use-skada, d v s att den uppstått efter upprepade mindre överbelastningar. Överbelastningen ger en inflammation, vilken underhålls av ytterligare överbelastning. När väl inflammationen kommit igång behövs det ganska lite för att den skall underhållas och fortsätta. 
Man har då två val: Antingen avstå från smärtande aktivitet/överbelastande moment, eller förbättra muskulaturen med träning och stretching. I yttersta nödfall kan man injicera kortison i muskelfästet, vilket dock inte åtgärdar orsaken till besvären. Av samma skäl är Ipren/Voltaren m m , liksom s k epikondylitbandage, värme/kyla och akupunktur inte heller mer än smärtstillande. För att träna och stretcha rätt behöver man manuell instruktion och uppföljning av någon som har kunskap och erfarenhet. Sök hos din idrottläkare eller hos idrottsmedicinskt utbildad naprapat eller sjukgymnast. Två års läkningstid avser de som inte åtgärdar orsaken. Med rätt behandling bör besvären läka ut på 3 månader.