Högpuls= övertränad?

Fråga:

Hej!
Efter att ha haft en förkylning som satt i sig dryga veckan har jag nu börjat återuppta träningen. Problemet är dock att min vilopuls och ortostatiskapuls fortfarande ligger mycket över min normala nivå. Jag är 20år, tävlar i längdskidor och tränar en heldel per vecka i vanliga fall, men körde inte desto hårdare räning innan jag blev förkyld.
Jag brukar använda mig av min polar v800s orto-test för att ibland mäta morgonpulsen, vanligtvis ligger viopulsen mellan 37-40, högsta mellan 60-75 och stående mellan 55-65. Nu rör sig dock vilopulsen mellan 41-45, högsta mellan 79-89 och stående mellan 75-85.
RMssd är också betydligt lägre nu ca. 100-120 i liggande och mellan 12-25 stående. (vanligtfall ca.135/43).
Problemet är nu ändå att jag känner mej fullt frisk! Har inte heller kännt någon större skillnad då ja kört lättare träningar. Kan pulsvariationerna bara bero på stress och mycket i skolan? Har försökt att inte stressa så mycket men det kanske påverkas undermedvetet, eller på en dålig klocka, (har gjort testet 5 dagar med onormalt hög puls)?

TACKSAM FÖRSVAR! 🙂

Svar:

Visst kan du vara övertränad! Stor träningsmängd kombinerat med mental stress och förkylning gör att du ligger i riskzonen.

Enligt mitt sätt att se det är det svårt att få ut några hjälpsamma slutsatser från att mäta pulsvariationen. Om du i stället lär dig hur stress fungerar, och att sätta gränser för dina insatser, får du en bättre balans mellan aktivitet och återhämtning. Tråkigt men viktigt om du skall hålla i längden.