Högt blodtryck trots att jag är vältränad

Fråga:

Hej
Jag är en tjej på 27 år som alltid har tränat. Min vilopuls ligger på 50-55.
Mitt problem är nu att jag varit på VC och kollat mitt blodtryck. Det är då alldeles för högt 180-200/80-110. Känner att jag blir stressad av att ta blodtrycket. Min puls går upp mot 80-100 när blodtrycket tas och blir lite ”skakis” i kroppen. Nu har det blivit så varje gång jag kollar blodtrycket. Är det möjligt att jag har ett bra blodtryck när vilopulsen är 50-55?? Om det är så hur hänger den höga pulsen ihop med det höga blodtrycket rent fysiologiskt.
Orolig och otrygg för att jag ständigt går med för högt blodtryck och skulle tycka det var skönt att få ett ordentligt svar på sambanden mellan hög puls högt blodtryck men ändå vältränad och vilopuls på 50-55.
Tacksam för svar

Svar:

Puls och blodtryck har inte så mycket med varandra att göra som man kan tro, mer än indirekt. Helt klart verkar du har stresspåslag vid blotryckskontroll, att döma av din beskrivning, vilket gör att man kan misstänka att du har ett falskt förhöjt tryck. Man bör omkontrollera ditt blodtryck minst 2 gånger till och om man har stressblodtryck bör man i första hand göra en 24-timmarmätning där du får ha en bärbar blodtrycksmätare på dej under ett dygn. Det ger svaret om du har hypertoni eller inte. 24-tim-mätning görs via din husläkare antingen på vårdcentralen eller via remiss till Fys klin lab.