hopplös meniskskada

Fråga:

JAg är en fd väldigt aktiv tjej på 21 år. HAr spelat fotboll sedan jag var fem och tränade mellan 3-6 ggr/vecka tills för 2 år sedan. JAg gick på idrottsprogram på gymnasiet och där tränade jag med endast killar utan problem. I maj 98 fick jag en målvakt över mitt knä under en seriematch. FIck diagnosen utsträckt inre ledband.Började träna två veckor efter skadans uppkopmst.Tränar men känner då och då smärta, börjar på sjukgymnastik.I April -99 är smärtan så stor att jag uppsöker knäläkare och får diagnosen skadad yttre menisk(latteral menisk).Opereras första gången juni 99, andra gången okt 99. Båda gångerna togs 1/4 bort. Sedan dess har jag inte kunnat träna, max promenera för annars svullnar knät upp. Jag har fått kortisonspruta och voltaren.Men finns det något annat man kan göra. JAg vill egentligen inte ta tabletter överhuvudtaget.Och jag vill få börja träna igen. Finns det något hopp? Kan man träna fast man bara har en halv menisk. VAd händer om man tränar. Under aktiviteten har jag inte ont det är först dagen efter.
TAck för hjälpen.
Har funderat på att köpa en sorts penna som heter PAINGONE. den ska fungera så att den frigör endorfinerna i kroppen vid användningen. HAr du hört talas om den?Fungerar det?

Svar:

Det låter som du har ganska mycket kvarstående problem från ditt knä, och detta under ganska lång tid. Visst ska man kunna träna efter en meniskreduktion! Möjligen har du hamnat i en ond cirkel där dina inflammationsbesvär (vilket det låter som) inte riktigt får läka den tid det tar. När man dessutom varit väldigt aktiv under lång tid är förväntningarna efter en periods frånvaro automatiskt stora. Det brukar innebära att återgången till aktivitet sker för snabbt och för ambitiöst. Det tar alltid längre tid att komma tillbaks till samma nivå än man vill och tror.

Det viktiga i ditt läge just nu är att undersöka ditt knä och se hur läget är just nu. Utifrån det får man bestämma sig för om man bör titta in i knät igen, eller lägga upp ett rimligt rehabiliteringsprogram på en gång. Detta program skall regelbundet följas upp och korrigeras av idrottsmedicinskt utbildad person; en läkare, sjukgymnast, eller mycket erfaren tränare med rätt utbildning.

Jag tycker inte det låter som nån god idé att köpa PAINGONE, eftersom denna sannolikt inte tar bort orsaken till dina besvär. Att smärtstilla är en sak, en annan att läka.