Hosta och förkylt

Fråga:

Min handbollspelande dotter, 15 år, har problem med hosta och förkylning. Jag skulle nog vilja påstå att hon är förkyld året om och när hon blir mer förkyld än annars så hostar hon flera veckor i sträck. Nu har hon inte kunnat träna på 4 veckor för så fort hon rör sig sätter hostandet igång. Oerhört frustrerande för henne. Astmautredningar har vi gjort i flera omgångar, men det är det inte. Hon har också haft astmamediciner vilket inte hjälpt. Hostmediciner är inte heller till hjälp. Är detta något du kan hjälpa oss få bukt med eller är ditt svar som andra läkares ”att det växer nog bort”?

Svar:

Det växer nog bort” är inte rätt nivå av omhändertagande för de besvär som beskrivs, och inte heller är det rätt ur medicinsk synvinkel, så jag förstår er frustration.
För att veta hur man går vidare krävs att man först går igenom vad som gjorts utredningsmässigt och behandlingsmässigt hittills. 
Hosta och ”förkylning” som upprepar sig ofta är ibland astma, men inte alltid. Vocal cord dysfunction, VCD (eller som det mer korrekt ibland kallas, exercise-induced laryngeal obstruction, E-ILO) är ett annat alternativ som innebär trängsel i luftpassagen genom struphuvudet (larynx).
Unga idrottande kvinnor är överrepresenterade i den diagnosgruppen. Det kräver en annan utredning och en annan behandling, företrädesvis hos öron-näs-och-halsspecialist, eller hos lungspecialist med erfarenhet av diagnosen. Till sådan kan man få remiss, efter att basalutredningen är klar. Sök hos husläkare eller idrottsläkare för sådant övervägande.