Hudbristningar pga träning

Fråga:

Jag är en kvinna på 25 år som väger 81 kg. Det senaste året har jag tränat mycket kondition för att gå ner i vikt och lyckats bli av med 16kg. För ca 5 veckor sedan började jag träna olika pass så som body balance, box och kick, cykling och core. De första 3 veckorna tränade jag 3-4 ggr per vecka och nu tränar jag ca 5-6 pass i veckan. Efter mitt senate box och kick pass upptäckte jag att jag fått hudbristningar på höfterna in mot magen. Jag undrar om detta beror på att jag har börjat styrketräna och hur jag ska träna för att unvika fler hudbristningar? Som det känns nu så har jag tappat all lust till träning pga av detta och är orolig att jag ska få nya hudbristningar om jag fortsätter att styrketräna. Tacksam för svar!

Svar:

Grattis till dina fina träningsresultat!
Möjligen har du haft hudbristningar (striae distensae) redan tidigare, men inte lagt märke till dem. Oavsett när dessa har kommit så kommer de som resultat av spänningar i huden, f f a när underliggande vävnad (muskler eller fett) expanderar snabbt, såsom när man tränar styrka, under graviditet, eller när/om man ökar fettmassan snabbt. Benägenheten att utveckla sådana är individuell – en del får det lättare än andra.  
I ditt fall kan det vara ett resultat av att du utvecklats muskulärt i områden på kroppen som tidigare varit eftersatta. Hudbristningarna är mer framträdande första året, och bleknar sedan av successivt.
Det finns idag ingen bra behandling, men många oseriösa behandlare erbjuder sådan med olika preparat (t ex a-vitaminsalvor) och metoder (t ex laser) som inte har någon större effekt.
Jag tycker att du lugnt kan fortsätta träna – fördelarna med det överväger trots allt – och avvakta att hudbristningarna bli mindre av sej själv.