Hur belasta en stukad fotled?

Fråga:

Jag stukade foten i samband med klippklättring för ca 5 veckor sedan. Jag gjorde direkt en röntgen och det var ingen fraktur, bara en kraftig stukning. Den information jag fick av den läkare jag besökte var att vila ett tag och sedan börja använda foten succesivt, dock inte belasta den så att det gör ont.Nu har det gått 5 veckor och foten är fortfarande svullen och jag har ont i fotleden. Svullnaden är dock mycket mindre än från början och smärtan är inte överdriven. Jag har planerat att åka till Sarek och vandra om fem dagar och har varit osäker huruvida det är bra eller dåligt att göra detta. Idag hittade jag dock information på Coachen där det stod att man snarare ska belasta fotleden än att vila den för mycket. Därför känns det som att det kanske inte är någon fara att ge sig ut och vandra. Jag har varit ute och gått lite med packning för att testa hur det känns. Det är inga problem att gå men jag känner av det, dock inte så jag besväras av det. Det jag är orolig för är att jag ska få något bestående besvär för att jag belastar foten. De kängor jag har är bra för fotleden då de är mycket stabila, känns nästan omöjligt att vricka foten med dem. Däremot kanske fotleden kan ta stryk av att vandra 2-3 mil om dagen med packning.

Min fråga till dig är om du tror att jag kan få några bestående men för att jag belastar foten i form av fjällvandring i en vecka. I dagsläget är den som sagt fortfarande lite svullen samt att jag känner en viss smärta vid normal användning av foten.

Svar:

Principen för rehab av fotledsstukning är att belasta i så tidig skede som möjligt efter att den akuta reaktionen lagts sej, dvs så snart man ur smärtsynvinkel kan belasta. En huvudregel i rehab efter sådan skada är koordinationsträning i tidigt skede, t ex på balansplatta. I ditt fall verkar man ha gjort tvärt om, vilket är en delförklaring till att du fortfarande har så pass mycket besvär. Genom skadan och inaktiviteten har du också en stor risk för återfall, något man kan eliminera genom koordinations- och belastningsträning.

Huruvida du bör eller inte bör ge dej ut på vandring med dessa förutsättningar kan inte avgöras skriftligen utan kräver en undersökning med stabilitetstest. Att gå flera mil dagligen i blandad terräng på otränad och dessutom skadad fot är inte det bästa utgångsläget, och utan att själv ha undersökt kan jag inte rekommendera det.

Om du så önskar kan du beställa tid för undersökning hos oss på IMES genom att skriva till

//
\n
////

//

////
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

//

////
och hänvisa till detta svarf ör en snar besökstid. Ett annat alternativ är att söka hos din husdoktor för en bedömning.Med vänliga hälsningar, Dan Leijonwall, specialistläkare, IMES/idrottsdoktorn.se