Hur går man ner i vikt?

Fråga:

hej, jag är en tjej som är 14 år, 154 cm och väger 58 kg! Eftersom jag är så kort syns det att jag är tjock och jag har alltid försökt att går ner i vikt men sen går jag upp dubbelt så mycket. jag tränar 3ggr i veckan och dansar Street Dance 2-3 ggr och jag äter inte för mycket mat under dagen heller. jag skulle gärna veta vad jag gör för fel och hur jag kan gå ner i vikt.

Svar:

Ett av problemen med att gå ner i fettmassa är att tro att vikten ändrar sej så mycket. I själva verket innebär träning att man ökar sin muskelmassa och vatteninnehåll, vilket totalt gör att man står still viktmässigt eller t o m kan gå upp i vikt trots att fettmassan minskar. Titta därför hellre på din kropps sammansättning än på vågen.
Ett problem med snabb bantning är att det är omöjligt att behålla viktnedgången särkilt länge. Viktnedgång på kort sikt handlar om att strypa energitillförseln väldigt mycket. Det som händer då är att man tappar den snabba energin i muskler och lever (glykogen) och dessutom det vatten som är bundet till det. De första 4 kilona viktnedgång består av detta. När man börjar äta ”normalt” igen händer det motsatta – man går upp 4 kilo snabbt.
Dessutom, när man äter väldigt lite, ståller kroppen in termostaten på ”sparlåga”, d v s minskar förbränningen. Den energi som då är lagrad i fettedepåerna blir då extra svår att komma åt, samtidigt som kroppen snålar ner förbränningen. Den låga energinivån och den låga förbränningen gör tillsammans att du blir frusen, seg och trött, vilket motverkar din vilja till fysisk aktivitet. Att röra på sej är en förutsättning för att minska på fettinnehållet, och då är det inte så bra om man är så trött och energilös att man inte orkar.
Om man vill minska på sina fettdepåer behöver man satsa på sikt. Man behöver äta mer än man tror. Faktum är ibland att man behöver äta mer än ”normalt”, och oftare, eftersom en av orsakerna till fetma är att man hamnat i en ond cirkel med energin. En förutsättning är att träna klokt. Fettförbränninsgträning innebär att man håller sej på en låg intensitetsnivå, t ex promenader.
Att väga ihop detta till något bra för just dej, som inte heller innebär att du utvecklar anorexi och/eller bulemi, kräver mer detaljer om hur du äter och rör på dej just nu. Och du behöver få lite mer kunskap om kost och fysisk aktivitet för att klara av att ändra på det som behöver ändras på. Tänk också på att du är i en ålder då kroppen ändrar sej väldigt mycket, och det är svårt för någon som går igenom sådant att veta vad som är ok och vad som kan vara skadligt. Tonåren innebär för de flesta att försöka hitta den man vill vara, och hur man vill vara, och därmed också bli kritisk mot det man upplever sej vara; för fet, för smal, för stor näsa, för små fötter o s v. Inte så lätt att hantera med andra ord.
Mitt råd till dej är att söka någon som kan ge dej seriösa och hållbara råd som funkar även på längre sikt – plats för det finns tyvärr inte här. Fysisk aktivitet är bra, men måste också vara tillräckligt kul för att man skall kunna hålla på med just den aktiviteten på sikt. Det kan därför vara bra att pröva på olika saker, för att just upptäcka vad man tycker är kul. En tränare med erfarenhet av unga tränande och kost vore det mest optimala. En sådan är Anders Lidestam, som är idrottsnaprapat med kostutbildning. Honom kan du nå via mail till anders@buddhahouse.se eller på telefon 0707-389838. En annan är Johanna Melin, som är avancerad PT och kostkunnig, som du kan nå via mail till johanna@buddhihouse.se eller tel 0702-027266. Lycka till!