Hur länge behöver jag vila ifall jag övertränat?

Fråga:

Hej!
Jag är 17 år och styrketränar alla dagar i veckan.. På senaste tiden har jag deffat och gått på ett kaloriunderskott samtidigt som jag har tränat 15 dagar i rad nu…
De tre senaste passen har varit jätte dåliga och vikterna som jag brukar kunna lyfta var jag inte ens i närheten av och jag kände mig allmänt trött. Min kompis sa till mig att jag borde ta en vecka vila och sedan kan jag köra på igen? Stämmer det eller borde jag gå tillväga på ngt annat sätt? Tacksam för svar!

Svar:

Ja, du har lagt upp träningen ofysiologiskt. När man börjar styrekträna kan man första tiden kanske tillgodogöra sej träning varje dag, under någon vecka. Men ju mer avancerad man blir, desto mer kraft använder musklerna sej av, vilket kräver återhämtning. Under träning bryts musklerna ned, och under vila byggs de upp igen, plus en gnutta mer än utgångläget. Men det förutsätter tillräckligt med vila och näringsintag. Om man dessutom drar ner på näringen blir resultatet överträning och dåliga resultat, och om man gör det under lång tid utvecklas ett överträningssyndrom, ett mycket långvarigt, plågsamt och svårbotat tillstånd.
Du behöver minst 2 dagars vila per vecka, och var 8:e vecka helvila, och i stället se till att få kvalitet i den träning du utför. Om du avser att minska fettmassan behöver du träna enbart underhållsstyrketräning, och lägga krutet på förbränningsträning oh konditionsträning. Att göra det utan att tappa muskelmassa är svårt, och kräver avsevärt med kunskap, d v s handledning (att googla sej fram räknas inte!) av någon med kunskap och erfarenhet. Man kan således deffa bort månader och år av hård styrketräning med en kort period med felaktigt upplagd tränings- och näringsrutin.