Hur mycket bör jag träna?

Fråga:

Hej!
Jag undrar hur mycket jag bör träna för att se någon skillnad på vågen? Jag äter bra kost och håller mig till nyttigare mat på vardagarna och på fre och lör kan jag unna mig lite extra! Jag tränar cirka fyra dagar i veckan då varvar jag styrka, jympa och spinning och ger fullt ut på alla passen. Har snart hållit på och träna så här i 2 månader och märker tydligt hur bra jag mår kroppsligt och hur stark jag blir av det, men ser ingen skillnad på vågen. jag är 24år gammal och 1,67 lång och väger 70kg. Vad bör jag förändra för att få en viltminskning? Eller tar det bara lite längre tid kanske?

Svar:

Tänk i första hand på att ett resultat av träningen är att du ökar muskelmassan, särskilt första året. Det gör att siffrorna på vågen inte säger ett dugg om din kroppssammansättning. För att veta om man minskat sin fettmassa (jag utgår från att det är vad du frågar efter) behöver man mäta denna, vilket gör med kaliopmetri, en mätsticka som mäter tjockleken på fettlagret på vissa punkter. Mätvärdena jöämförs med en standardtabell där man kan se hur stor andel fett du består av. Mätutrustningen är enkel men det är svår att få rättvisande värden på mätningen, vilket kräver en del vana. Enklast och säkrast är att låta någon professionell person göra detta, t ex naprapat eller sjukgymast med sådan inriktning. 
Man kan också få en uppfattning om kroppssammansättningen genom att ta bilder med någon månads mellanrum och jämföra efter hand. 
Det finns också mer komplicerade metoder att mäta fettmassan, men dessa har man inte så mycket nytta av ”till vardags”, plus tt de är krångliga.
Man kan också köpa elektronisk utrustning för att mäta fettmängden i kroppen. Tyvärr är dessa inte alls särskilt pålitliga, och ger ofta felvärden. Värdet av dessa är därför ytterst begränsat.
Jag kan inte ge dej meningsfulla råd om din träning eftersom det kräver mer utrymma än vad som är rimligt i denna spalt. Om du vill ha mer specifika råd bör du söka sådan hjälp, t ex hos oss på IMES eller hos professionell hälsorådgivare.