Hur undviker jag överträning??

Fråga:

Jag är 20 år 176 lång och väger 67 kilo. Jag har tränat simning i ca 13 år och de senaste åren börjat med triatlon och taekwondo.
Jag älskar att träna och tränar så mycket jag hinner, förnärvarande satsar jag på att prestera bra på Långdistans SM i triatlon den 1:e juli (4000m simning, 12 mil cykling och 3 mil löpning).
Jag har ett ganska hårt tränings program men försöker att äta mycket och rätt, och ha regelbundna återhämtningar, just nu tränar jag: 5 pass simning á 2 timmar(ca 5000m), 5 pass löpning á 40 min(6-10 km), 2 pass styrka á 1 timme, 2 pass taekwondo á 2 timmar, och 1 pass cykling á 1,5-3 timmar(3-8 mil) varja vecka,
Jag är noga med att lyssna på kroppen men man vet ju aldrig riktigt förrän efteråt om man gör helt fel. Hur kan man t ex räkna ut hur mycket man behöver äta, och om man behöver kost tillskott(tar nu ”mittval sport”(vitaminer och mineraler) som finns på apoteket.

Tacksam för svar Joakim

Svar:

Hej!
Hur mycket du skall äta kan du räkna ut via den test som finns på förstasidan. Observera att den visar en grov uppskattning, vilket dock i de flesta fall räcker gott och väl. Du ligger sannolikt i högförbränningsgrupp med den träningsbelastning du presenterar.

Om du äter vanlig husmanskost är det helt onödigt att äta extra vitaminer och mineraler, eller andra kosttillskott, såvida du inte vill göda kostillskottsbranschen av rent ideella skäl. Detta är visat i många stora studier.

Hur du undviker överträning kan du också läsa om under ”råd och tips” på förstasidan.

Lycka till!