Huvudvärk av styrketräning

Fråga:

Hej!

Ibland när jag tränar så drabbas jag av huvudvärk. Huvudvärken kommer under själva träningen och sitter på bägge sidor strax bakom och nedanför tinningen.

Eftersom detta inträffar i stort sett endast när jag tränar större muskler som framsida ben och dessutom går över när jag sitter ner och vilar fem-sex minuter misstänker jag att jag helt enkelt har lite dålig kondition, men jag är inte säker.

Så jag undrar:
1. Vad beror det på?
2. Är det farligt??
3. Måste jag börja jogga???

Svar:

Lokalisationen av din huvudvärk talar för att det kan röra sig om spänningshuvudvärk, men man kan inte utesluta sådana orsaker som t ex blodtrycksförhöjning utan att närmare undersöka dej. Att träna större muskelgrupper innebär oftast en momentan blodtrycksförhöjning, som kan vara avsevärd. I mycket sällsynta fall kan huvudvärken betingas av en lokal kärlmissbildning, ett aneurysm, som i förekommande fall bör åtgärdas. Man bör alltid ta huvudvärk i samband med träning på allvar, och du bör därför konsultera din husläkare för att få närmare besked. Jag tror inte att en eventuell dålig kondition orsakar dina besvär. Tung styrketräning, särskilt när det gäller stora muskelgrupper, brukar dock vara väsentligen mer givande och mindre krävande om man ser till att konditionen hänger med.