Huvudvärk och kräkningar

Fråga:

Jag tränar ett lag med 10-åringar. I laget har vi en kille som jag ibland känner viss oro för. Då vi spelar turneringar kan han från match 1 till match 4 pendla mellan att vara stark och fysisk och tillhöra matchens bästa spelare till att fullständigt tappa all ork och energi. Till saken hör att han vid de tillfällen då energin fullständigt lämnar honom får stark  huvudvärk (migrän?)och ibland även kräks.Jag har gett råd om vätskeintag och påfyllning av mat mellan matcherna, men ingenting verkar förändra situationen. Det enda som kan kopplas till fenomenet är att om det är varmt ute verkar det framträda snabbare. Mamman har varit på sjukhus med sonen men där har man inte kunnat fina något fel. Killen är oerhört motiverad att spela och vill väldigt gärna vara med, frågan är om jag bör stå över honom, och från vilken fas?

Svar:

Huvudvärk med kräkningar låter ju onekligen som migrän, men även andra tillstånd bör uteslutas, i synnerhet om det enbart kommer i sdamband med ansträngning. I första hand bör man förutom att ta ställning till neurologiska diagnoser (t ex migrän), utesluta hjärtsjukdom, något som en specialist i barnmedicin borde vara bäst på. Jag vet inte vilken specialist man sökt hos hittills men det låter inte som man gjort en fullständig utredning, då ni inte fått någon diagnos eller förhållningsregler. Om man söker akut brukar man inte bli föremål för mer undersökning än det mest nödvändiga, och blir hänvisad till husläkaren som får avgöra om remiss till annan instans behövs. I det här fallet skulle jag starkt rekommendera detta. Om man bor i Stockholm kan man dessutom söka barnläkarmottagning utan remiss, vilket gör det hela smidigare.

Om tillståndet uppkommer i samband med ansträngning bör man för säkerhets skull avstå från att pressa på i träningen tills man fått en klar diagnos av barnläkaren.Med vänliga hälsningar, Dan Leijonwall, specialistläkare, IMES/idrottsdoktorn.seOm du så önskar kan du beställa tid för undersökning hos oss på IMES genom att skriva till

//
\n
////

//

////
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

//

////
och hänvisa till detta svar för en snar besökstid.