Idrottsläkare vs. allmänläkare?

Fråga:

Hej!
Jag har läst din artikel om underbensrelaterade skador (bla där du skriver om benhinneinfl., compartmentsyndrom, möjliga orskare osv). Du skriver där om vad en läkare bör/kommer titta på vid en undersökning, och då undrar jag: vad hittar jag en sådan läkare? Inte sjutton kommer läkaren på min vårdcentral så grundligt undersöka fallet, de funkar ju inte så. Jag ringde idag för jag har jätteont åter igen, och sköterskan tyckte jag skulle börja med Voltaren eller Diclofenac och sedan återkomma om problemet uppstår igen. Jag har det senaste året haft ont men aldrig tidigare! Förra sommaren t.ex löpte jag en hel del utan problem. Är 29 år gammal, kvinna. Så fort jag är ute och springer oftare än 2 dagars vila så får jag jätteont i vad folk benämner som ”benhinnorna”. Pronerar en del, men har köpt skor via Löplappet som kompenserar väl. Springer på asfalt, och lite terräng. Så, vart vänder jag mig för att gå till botten med problemet? Jag tycker om att löpa och det ger mig jättemycket! Men det är som jag läste nån annanstans, som att konditionen hemskt mycket snabbare ökar än vad benen orkar med.

Svar:

Det är ett känt fenomen att det går snabbare att träna upp sina prestationskvalitéer än vad vissa vävnader håller för. Att springa snabbt är en sak och att springa friskt är ibland en annan.
Underbensproblem hos löpare är vanligt, och den vanligaste skadelokalen bland de löpare som söker för skador. Att ställa korrekt diagnos och räkna ut orsaken till skadan är nummer ett. Utifrån detta formas förslaget på åtgärd. Detta görs bäst hos idrottsläkare, d v s idrottsläkare med vidareutbilding och erfarenhet i idrottsmedicin. Allmänläkarens/husläkarens uppgift i sammanhanget är att, om vederbörande inte behärskar ämnet och diagnostiken, remittera till lämplig specialist. Ute i landet är idrottsläkare en stor bristvara, och tyvärr är det bara något bättre försett med sådana i huvudstaden. En hel del klubbar har dock egna läkare anslutna, där man får god hjälp.