Ihållande smärta i knät

Fråga:

Hej!

Sedan två år tillbaka har jag från och till haft känning i vänster knä i samband med träning. Till en början utlöstes den direkt av löpning. Smärtan stegrades från att kännas lite efteråt till att hålla i sig i månader. Jag kontaktade en sjukgymnast och genomgick rehab i ett halvår (fixade också inlägg) och därefter var jag helt smärtfri. Sjukgymnasten konstaterade muskelsvaghet. Jag var helt enkelt för svag för att ens springa några meter. Dessutom har jag så kallade ”kissing knees” och faller inåt med knäna så att de eller nästan nuddar varandra. Är också ganska plattfotad o faller lite inåt med fötterna.

I samband med att jag blev smärtfri, började jag spela tennis och löpträna mycket lätt (åtta min i veckan). Till en början kände jag ingenting, men smärtan har nu kommit tillbaka igen. Jag har helt avbrutit löpningen, men har fortsatt med tennisen. Jag spelar tennis som mest två ggr i veckan. Tuff träning på hårt underlag med mycket sidorörelser, en del ”hopp”. Jag är öm i ett område snett till höger om och precis nedanför kanten av knäskålen. Ihållande värk som känns hela tiden, nästan mer i vila på morgon o kväll. Då kan det istället kännas strålande, domnande, dunkande, skavande och liksom strypande i hela benet. Ibland liksom hugger det till av en kall, brännande nästan tandvärks-aktigt känsla. Nu har jag haft smärtan ihållande sedan en vecka tillbaka.

Vad kan det vara för typ av besvär? Finns det hopp om att fortsätta med tennisen trots smärtan? Det verkar ju som om jag när allt kommer omkring är för svag för tennisträningen..

Svar:

Naturligtvis behöver man undersöka ditt knä för att kunna ge en korrekt diagnos – detta blir lite av en gissning: Det vanligaste med den lokalisation du beskriver är jumpers knee/hopparknä, en inflammatorisk reaktion i knäskålssenan i dess infästning i knäskålen. Det brukar vara resultat av en upprepad överbelastning, när kraven på vävnaden överskrider kapaciteten, i vanliga fall brist på styrka i lårmuskeln. 
Man har då två val: antingen minska belastningen, eller öka kapaciteten/förmågan. I de flesta fall inom idrottande väljer man att öka förmågan, d v s träna sig till högre styrka. För att det skall bli så effektivt och rätt som möjligt behöver man hjälp med upplägget, t ex hos idrottsinriktad sjukgymnast eller dito naprapat.