Illamående vid styrketräning

Fråga:

Hej,
Jag tränar 3-4 ggr per vecka. Just nu innan snön kommer simmar jag och styrketränar. Jag har bara styrketränat i 2 månader men blir illamående i slutet av styrkepasset. Så pass att jag måste avbryta träningen. Då har jag tränat ca 1h. Jag har ätit keso och banan ca 40 min innan passet. När jag tränar annat upplever jag inte detta. Utgår ifrån att det är vatten eller mat som saknas men svårt att veta vad. Just denna dag hade jag ätit pastasallad till lunch och kaffe och två mackor till frukost. Mvh

Svar:

Det låter som att du laddat fel för träningen. Du behöver tänka ett dygn i förväg för att ha energimängd nog för passet du skall genomföra. Du behöver öka energinitaget på morgonen. Kaffe och två mackor förslår inte mycket. Till lunch är lagad mat, helst varm, som gäller. På förmiddagen behövs ett mellanmål, liksom på eftermiddagen. När träningen är klar behöver man äta en måltid rätt snabbt efter, dels för att avbryta katabolismen och dels för att hinna fylla på energidepåerna till nästa pass. Du bör helst äta 4 huvudmål med lagad mat, plus två mellanmål, vilket innebär en måltid på kvällen. OBS att detta är ett ideal, något att sträva efter.  
För att klara att lägga om kosten så att det passar bättre till din träning behöver du läsa på lite kostlära, se denna länk. Ju mer du kan desto lättare går det. Tyvärr finns inte quick-fix eller näringsdryck för att ersätta detta. 
Vätska: Du behöver dricka minst 1 liter vatten per timmes träning. Ta med en dryckesflaska och drick en munfull efter varje träningsset, så håller du vätskenivån under styrekträningen.