Illamående vid träning

Fråga:

Hej! Min dotter lider av att hon blir illamående när hon tränar fotboll eller spelar match. Hon mår så pass illa att hon behöver avbryta. Det inträffar en – två gånger i veckan och har pågått cirka ett år. Hon blir yr ibland och har fått skjuts hem från skolan.

Vi var nyligen på vårdcentral och där ställde dom diagnos migrän och att hon ska äta ipren och alvedon. Hon lämnade blodprover som alla var bra. Jag och hennes mamma är inte helt lugnade med det svaret eftersom illamåendet inte har någon koppling till huvudvärk.

Har ni någon läkare som är kunnig på området som vi kan vända oss till?

NIklas Sporr

Svar:

Hej Niklas med dotter!

Det sakans tillräckligt med information för att jag skall kunna vara hjälpsam. Man behöver veta ålder på din dotter, när var och hur hennes besvär gestaltar sig. Kräkningar, viktnedgång? Samband med menstruationscykeln? Kostregim? Har undersökning genomförts, inkl EKG och blodtrycksreaktion? Vilka blodprover har man tagit?

Man behöver genomgå en basutredning, om sådan inte vidtagits. Enklast och till lägst kostnad är att vända sig till husläkare. Mer kostsamt är att vända sig till privat vårdgivare på hemorten. Man är också välkommen till oss för konsultation.

/Dan Leijonwall