inflammerad ledkapsel runt knäleden!

Fråga:

Hej Dr Leijonwall!
Befinner mig i Australien för tillfället och kom hit för 2 veckor sen. När jag kom hit så kände jag smärta i höger knä. Smärtan öka efter varje dag och mitt knä värkte,var väldigt varmt och kraftigt nedsatt rörlighet,högg till när jag gick och tillslut var jag tvungen att uppsöka läkare.

Han konstaterade att jag hade en svullen och inflammerad ledkapsel runt knäleden. Han sa att det berodde på den långa flygresan hit och eftersom jag är så lång och inte rört mig och suttit trångt i så många timmar så har detta lett till en inflammation. Han bad mig linda in det för avbelastning men mycket mer sa han inte. Har nu legat inne med lindat knä i 4 dagar i högläge och käkat voltaren.Jag känner efter fjärde dagen att de blir lite bättre men inte mycket.
Värken och värmen har minskat i knät men mitt knä känns jättesvagt och de hugger till under knäskålen när ja går. fortfarande nedsatt rörlighet i knät.

Min fråga är då, Hur bör jag göra för att bli bättre igen. ska jag fortsätta vila eller ska jag börja rehaba lite lätt. Bör jag äta någon annan medicin och hur lång tid brukar de ta för en sån här inflammation att gå bort? Är otroligt tacksam för svar och tips på hur jag bör gå till väga för att bli bättre i knät.

Mvh Adam

Svar:

Du bör ha en uppföljning efter 1 – 2 veckor hos någon läkare på plats, helst den som tidigare undersökte dej, eller hos ortoped. Voltaren/diklofenak är vare sej bättre eller sämre än annan NSAID, och brukar räcka för högst måttliga besvär. Vid måttlig inflammation bör väsentlig förbättring intäffa inom 1 – 2 veckor. För snabbare effekt kan man, om diagnosen och uppkomstmekanismen är den som uppgivits, tappa ut vätskan i knät och injicera kortison i leden. Väljer man Voltarenvägen är doseringen 50 mg 3 gånger per dag (maxdos) första 1-2 veckorna det som gäller. Så länge du har aktiv akut inflammation i knät bör du inte belasta mer än nödvändigt.