Inflammerad sena vid skidåkning?

Fråga:

Jag tränar inför Öppet Spår och har åkt både rullskidor och vanliga skidor rätt många mil. I veckan var jag ute på ett kortare träningspass (ca 1 h) och kände en typ av irritation som jag kopplade till handremmen (en sån där modell som är lite som en ”handske”), på ovansidan av handen, ca tre fyra cm nedanför pek- och långfingerknogarna. Ingen smärta dock. Sen var jag ute på ett längre pass tre dagar senare och kände av det här igen. Efter ngn timme satte jag på ett compeedplåster och tänkte att det avlastar lite, även om jag inte hade några synliga märken. Blev nog inte så mkt bättre. Gjorde mer ont. Borde kanske slutat men det gjorde jag inte. Efter ett tag hittade jag att det kändes bättre när jag behöll långfingret rakt så så åkte jag ett bra tag. Sen försökte jag låta bli att greppa så mkt om staven eftersom det gjorde mest ont när jag slöt fingrarna runt staven. Långfingret var värst.

Efter passet noterade jag att det var svullet och ömt runt knogen vid långfingret, en jätteöm punkt precis nedanför toppen av knogen (ner mot handleden). Svullnade mer under em och morgonen efter var det ännu mer svullet. Ett område ca 5 cm i diameter (jag har rätt små händer).
Vad kan det vara för diagnos? Hur göra jag för att läka det bäst? Det är ju bara tre veckor kvar till loppet! Ska jag köra total vila av händerna, dvs inte ens sitta och knappa på tangentbordet på dagarna? Anti-inflammatoriskt? Detta var igår och jag käkar Ibuprofen Orifarm 400mg och Voltaren gel.

Svar:

Du har råkat ut för ett typiskt skidåkarbesvär, som är säsongsbundet till senare delen av vintern. Om man vill vara vitsig kan man kalla det för senvinterbesvär: Seninflammation/senskidesinflammation av sträcksenorna till fingrarna är nämligen det jag tänker på först med din beskrivning, detta dock sagt utan undersökning, något som är nödvändigt för seriös diagnos. Om inget ”senknarr” eller kärvning av senan brukar avlastning och NSAID (”antiinflammatoriskt läkemedel”) i fulldos under någon/några veckor vara bästa behandling. Vid senknarr eller kärvningsfenomen kan man behandla med en annan metod: injektion med Heparin (ett blodförtunningsmedel), som brukar ha snabb effekt. Byt ut skidåkningen mot annan konditions/uthållighetsträning under avlastningstiden, t ex spinning eller löpband.