Inflammerat knä

Fråga:

Hej! Jag är en 18 årig kille som sysslar med fotboll! I mitten av januari så var jag på gymmet och fick väldigt ont i knät efter att jag utövat squat med tung belastning. Jag åkte direkt till sjukgymnasten och de berättade att jag överbelastat och skall vila i 2 veckor. Efter det så började jag träna och smärtorna kom tillbaka. Besökte sjukgymnasten igen och de sa att knät var inflammerat. Jag fick då vila i 3 veckor och sedan börja en akupunktur behandling som pågick 2ggr veckan i 1 månad. Under tiden så gjorde jag mina dagliga rehabövningar. Vid den här tiden så hade svullnade gått ner lite grann och jag hade inte ont. Jag började träna försiktigt och kände av lite grann. Igår hade jag ont hela dagen och skulle gå upp för en trappa och då fick jag så ont att jag inte ens kan gå på knät längre.

Mina frågor är: finns det andra sett att rehabilitera min skada än endast vila?

Kan det vara något annat än inflammerat som är orsaken till min smärta? Har ont precis under knäskålen vid böjning och när jag trycker ifrån (ex. När jag går upp för trappor.)

Tacksam för svar!

Med vänlig hälsning, David

Svar:

Den vanligaste åkomman med din beskrivning är jumpers knee (hopparknä), som uppkommer vid överbelastning av knäskålssenan i dess infästning i knäskålens nedre kant. Det beror på att kraven på lårmuskeln (quadriceps) är större än förmågan. Rätt terapi består av lårmuskelträning då den akuta fasen gått över. Vila är inte särskilt hjälpsamt, förutom i det första akuta skedet. Att besvären ökat igen vi belastning handlar om att du tränat för mycket/för hårt/för tungt, d v s att man inte har kontroll över rehabupplägget. En annan orsak kan vara att det handlar om en annan diagnos. En seriös rehabplan bör upprättas, men först fastställa diagnosen. Det utförs säkrast hos idrottsläkare eller sjukgymnast/naprapat med idrottsmedicinsk utbildning.