Innan match

Fråga:

Hej!
Jag spelar innebandy på en hög nivå & spelade tidigare fotboll på en sämre nivå.
Innan matcherna så spyr jag oavsett nivå, ingen aning varför… jag mår bra både före & efter ”händelsen” men vet inte varför detta uppstår. Detta händer bara innan matcherna, träningarna går bra.
Tack på förhand! //Alex

Svar:

Mitt förslag på förklaring har med stress att göra. Mag-tarmbesvär i samband med prestation/ansträngning är inte ovanligt hos idrottare – hos t ex löpare kallas det för ”löparmage” (https://idrottsdoktorn.se/artiklar/loparmage-tavlingsmage/). Stress har både fysiska och psykologiska orsaker, ofta i kombination. Det som talar för det i ditt fall är att besvären uppstår vid intensitetsökning (att byta från idrott med lägre intensitet till sådan med högre, i samband med match men ej vid träning).

Rätt åtgärd skulle kunna vara att minska stressnivåerna genom tillämpad avslappningsträning. Det kan man göra genom någon av de appar som finns allmänt tillgängliga. Ett mer specifikt och effektivt sätt att lära sig, och som är lättare att tillämpa, är att lära sig via e idrottspsykolog. En bra sådan finns på audens.se, Carina Blom som är specialiserad på den här typen av besvär.