insida skenben

Fråga:

Håller på med volleyboll på elitnivå. Nu har jag fått ont på insidan av skenbenet, ca 10 cm ovanför fotknölen. Smärtområdet är va 2 x 2 cm. Har haft en eskalerade smärta sen i somras, som senaste 3 veckorna varit katastrof. Vilade i ca 10 dagar, och det kändes så gott som smärtfritt, men när jag tränade igen var ja tillbaks med hög smärta direkt efter ett pass. Igår när jag körde första passet efter långvilan, så blev det spänningar över smärtområdet ganska snabbt, och jag upplevde även stickningar/krypningar precis på smärtområdet. När jag trampar i foten, blir det en stor spänning i skenbenet när jag lättar på trycket igen (lyfter foten i trampsteget)
Har gjort en vanlig slätröntgen och det visade inget. Har ätit diklofenak samt smort med voltaren, dock utan större resultat. Har under en längre träningsperiod haft ett vristskydd där kanten på det suttit precis där smärtan är idag (tänkte om trycket kan ha påverkat?).
Vad tror du min diagnos är? Om du misstänker mjukdelar, finns det någon ”snabb” benhandling för det (tex kortison?) ?

Svar:

Man behöver undersöka för att kunna ställa en diagnos i ditt fall. Det kan t ex handla om shin splints eller i värsta fall stressfraktur (syns inte alltid på en vanlig röntgen). Någon quick-fix finns inte – enbart symptombehandling är inte seriöst, man måste åtgärda orsaken om man inte vill riskera återfall eller komplikation.
Sök hos din idrottsläkare!