Järntillskott och lågt blodtryck

Fråga:

Har vid 47-års ålder kommit igång med löpträning (och jobbar mot att springa 10 mil i veckan).Tar järntillskott (ej receptbelagt)på rekommendation och undrar om jag borde öka intaget av järn? Undrar också varför det känns lättare att springa efter en hård arbetsdag (städning)än en helgdag när jag är utvilad.Har detta att göra med dåliga blodvärden eller lågt blodtryck?Tack.

Svar:

Det finns ingen anledning att tillföra järn, såvida du inte har konstaterad tidigare eller nuvarande brist. Tillförsel av järn kan lätt leda till överskott, något som kan ge förgiftning. Överskott på järn leder också till bildandet av fria syreradikaler (oxidanter), något som hämmar återhämtningen och gör att kroppens celler åldras. Om man har misstanke om järnbrist bör detta kontrolleras via läkare och doseras efter konstaterat behov.
Orsaken till din paradoxala trötthet kan man inte uttala sej om utan komplettering med undersökning och fler uppgifter. ”Trötthet” är olika saker för olika individer. Man behöver fastställa vad du menar med trötthet innan man kan gå vidare. Är det ett kontinuerligt problem föreslår jag en kontroll hos din husläkare i första hand.