Kan jag löpa med smärta i låret?

Fråga:

Jag tränar inför Marathon och har succsesivt ökat träningsmängden. För 1,5 veckor sedan sprang jag en lätt 11 km på fredagen och en hård 18 km på lördagen, i åska och regn. Kanske spände jag mig under löpningen – när jag skulle springa igen på måndagen kände jag en tydlig, men svag, smärta i ena låret. Smärtan är på utsidan av höger lår, 10 cm ovan låret, och uppträder när foten studsar mot marken. Jag fortsatte träningsrundan i lugnt tempo – smärtan minskade efter några kilometer men återkom efter 7 km och jag avbröt. Sedan dess har jag inte löptränat.

Nu, drygt en vecka senare, känner jag fortfarande av smärtan när jag sätter i höger fot starkt i marken, även vid promenad. Under veckan har låret krampat ett antal gånger, när jag suttit på stol.

Idag har jag tränat lätt på gym – cykling, hamstrings, leg extension, vad, det gick bra utan minsta känning av smärta.

Jag vill gärna komma igång med löpträning igen, för att ”få in milen” i benen innan marathon om 2 månader. Kan jag börja löpträna lätt igen trots smärta?

Kan jag göra något annat för att skadan ska läka?

Tacksam för råd!

Svar:

Hej!
Sannolikt har du en muskelsträckning, i så fall för mej oklart hur mycket, men svårt att avgöra utan undersökning (”10 cm ovan låret” måste vara felskrivet, om man inte menar buken). Om så är fallet gör det mest ont i muskulaturen, och du bör börja med töjning för att underlätta läkning och undvika stelhet. När man börjar löpträning igen avgörs av diagnosen och hur stor den eventuella sträckningen är. Chansa inte utan låt en sjukgymnast eller läkare undersöka dej först så minimerar man risken för komplikation.