känselbortfall i yttre breda lårmuskeln

Fråga:

Hej, jag får känselbortfall i yttre breda lårmuskeln dag som natt så snart jag ligger med raka ben. Värst är det natte tid. Jag har ingen som helst smärta men det oroar mig för det är en märklig förändring. Började som dömningar i vänstra låret för ca 3 månader sedan men nu i båda låren. Jag är vältränad, löper 5or 3 ggr/v så större delen om året. Tränat regelbunden styrkelyft, funktionell träning + lite box.
Besökte närmaste vårdcentralen men de hade ingen aning om va det kan handla om. Efter lite knackningar i knäna tillade doktorn att känslan var nogåt sämre på vänstra knät med. Hittar inget på webben heller, var ska jag söka vård eller hur länge ska man gå så?
Tacksam för ett svar..

Svar:

Sensorikbortfall i låret kan bero på flera saker. Inom idrotten är den vanligaste orsaken antingen diskbråck i någon nivå i ländryggen (L4-L5) eller, vanligare, inklämning av en nerv, oftast i ljumsken, n. cutaneus femoris lateralis. Utbredningsområdet ge fingervisning om den exakta diagnosen, något som kräver en undersökning, t ex hos din idrottsläkare. Vid nervinklämning är kirurgisk åtgärd att föredra om besvären är betydande.