karotisstenos halskärl

Fråga:

Har blivit konstaterad flera fettpålagringar och en viss förträngning i mina halskärl via ultraljud. Detta konstaterades i samband att jag sökt för yrsel,(för 2 år sedan har varit konstat lägesyrsel),och nu nyligen vid undersökningen har doktorn hört blåsljud från halsen. Undrar hur kan det vara möjligt då jag tränat nästan hela mitt liv bla sprungit, klätrat höga backar m.m. Är 60 år, har ingen besvär av kärlkramp, ingen diabetes, inte överviktig, röker inte (har rökt max8 cigg )tidigare och slutat för 10 år sedan. För 2 år sedan hade lite förhöjd kolesterol och LDL och blev tillsagd att försöka reglera maten. Är det farligt för mig att fortsätta springa eller utöva någon annan påfrestande ansträngning pga denna förkalkningen? finns det risk att med samband av den höga pulsen under träning att en liten tromb lossnar?. Skall vidare undersökas med ultraljud av hjärtat vilket gör mig lite nervös och undrande om varför de vill även undersöka hjärtat. Misstänker att doktorn vill skriva ut statiner med tanke på förfettningen. Men… behöver man det om man inte har jättehöga fettvärden men har någon förkalkning i kärlen och samtidigt tränar rätt så flitigt? kan även maratonlöpare ha sådan artetoscleros? vill slutligen nämna att det finns i familjen hjärt och kärl sjukdomar med bypass operationer.
tacksam för svar Magdalena

Svar:

Hjärt-kärlsjukdomars orsaker är dels ofördelaktig livsstil/miljö och dels ärftlighet. Med tiden har man genom forskning kunnat definiera vad ofördelaktig livsstil innebär, såsom t ex kostfaktorer, rökning, miljö, stress, bukfetma, högt blodtryck, högt blodsocker och låg grad av fysisk aktivitet, som alla ökar risken att utveckla hjärt-kärlsjukdom, i synnerhet vid kombination med ärftligetsfaktorer/gener. Att påverka det som går att påverka – livsstilen – är att göra vad man kan för att moverka sjukdomsutveckling. När sådan kan verifieras har läkemedel sin betydelse, och kan hjälpa till att förebygga fortsatt försämring, tillsamman med förändring av livsstilsfaktorer. Därvid har du redan gjort en hel del, genom att sluta röka, ha regelbunden fysisk aktivitet. och välja fördelaktig kost.3
Vid ojämnheter i kärlväggens kan det uppstå en turbulens i blodet, som din doktor uppmärksammar i form av ett biljud. Ojämnheten i sig lossnar inte. Det kan i ogynnsamma fall, p g a turbulensen, bildas en ansamling av aggregereat blod, som kan bilda proppar. Med ultraljud kan man avgöra om kärlväggen och turbulensen har en sådan benägenhet. Eftersom sådana kärlförändringar kan drabba även andra känsliga delar av blodkärlssystemet, såsom hjärtkärlen, vill man gärna undersöka dessa. 
Fysisk aktivitet är inte farligt och påverkar inte kärlförändringarna så att de lossnar.
Angeående behandlingen är den beroende av resultaten av de undersökningar du genomgått. Det är mycket viktigt att du har förtroende för din doktor, och att hen ger dig konkreta råd om hur du kan påverka din livsstil. Att ”bli tillsagd att försöka reglera maten” är inte särskilt hjälpsamt.
För den vetgirige kan detta dokument dock vara hjälpsamt.