Kass mage

Fråga:

Min mage fick tydligen mycket stryk efter en strålbehandling angående testikelcancer för många år sedan nu. För efter det så har min mage aldrig varit riktigt sig lik. Vilket ge tillkänna ju mer jag försöker träna. Och som då yttrar sig genom att jag får känslan att maten då jag äter bara går rakt igenom mig varför jag måste gå på toaletten direkt efteråt.
Det är hemskt eftersom jag blir så trött och uppkommer alltid efter samma mönster efter att jag nått en viss träningsdos. Som numera ligger långt under mot vad den var innan strålbehandlingen. Varför jag bara måste vila så att magen blir någorlunda okey igen. Men nu undrar jag som så många gånger förr. Varför min mage uppför sig såhär? För det är precis som inte magen hinner med att smälta maten när jag kommer upp i en viss träningsdos.
Detta är för mig mycket frustrerande eftersom träning betytt så mycket för mig hela livet. Jag är idag 49 och vill försöka vara så aktiv och vältränad så länge jag kan. Där det nu är frågan om styrkträning och olika gym aktiviteter. Jag är oändligt tacksam för svar även om jag har pratat med min läkare på urologen om detta. Vad är det som händer med min mage?
Tacksam för svar
Per H

Svar:

Man måste veta var du är bestrålad för att kunna avgöra om din tarm kan ha tagit skada av strålningen på så sätt att det spelar roll idag. Besvären kan mycket väl ha en helt annan orsak, varav flera är tänkbara; gallbesvär, bukspottkörtelbesvär, ”träningsmage” o s v. Om man inte tagit detta i beaktande bör man göra det om man vill ha ett definitivt svar och därmed förslag på rätt åtgärder. Den som bäst handlägger denna frågeställning är en gastroenterolog (läkare som är specialist på mag-tarmsjukdomar). Till sådan kan du få remiss av din husläkare, din idrottsläkare eller av din urolog.