knä inflammation

Fråga:

Hej är en kille på 38 som är löpare springer (sprang) ca 6-7 mil per vecka och är inte överviktig,var i väg och åkte skidor under nyår och började springa när vi kom hem igen , men fick ont på insida av knät sprang ändå men fick till sist väldig smärta på nätterna och kunde inte ta av skon med andra foten , kunde inte gå promenader, sökte efter 8 veckor min hus läkare som har givit mig kortisonspruter då han tror att det det är en inflammation i senan eller muskelfästet det har nu gått tre veckor sen sprutorna och har fortfarande ont, har börjat prov springa i skogen och det känns väldigt bra när jag springer men gör ännu ondare på natten och dagen efter, har försökt smörja in mig med alla sorters smärtlindrande men det hjälper ej ,men nu kommer det konstiga, att jag börjar få ont på motsvarande ställe på andra knät . har byta skor sprungit i mina gamla ja jag tro jag har provat allt.
Smärtan siter på insidan av knät från mitten av knät och neråt och är väldigt ömt men har inte varit svullet . det knackar och krasar i knäet.
Vad tror ni att det kan vara ? är det farligt att fortsätta springa ,om det är en iflammation hur blir jag i så fall av med den, börjar bli knäpp på detta,brukar springa många lopp på våren och sommaren bla marathon men det ser mörkt ut.
Hoppas på svar .Tommy

Svar:

Hej!
3 veckor är för kort rehabiliteringstid för senfästesinflammationer (som jag gissar att du har) som stått så lång tid. Kortisoninjektion är i princip inte en bra behandlingsmetod för det du beskriver, bl a eftersom den inte tar hänsyn till orsaken till din skada och dessutom riskerar att ge komplikationer. Risken med detta är snabbt återfall, vilket du drabbats av.
Vila är farligt! Under rehabtiden bör ett detaljerat schema upprättas där man tränar sina kvalitéer (kondition, styrka, uthållighet, koordination och smidighet – IMES 5 grundpelare) med syfte att komma tillbaks i bättre skick än innan. Återgång i löpning bör också ske efter ett strikt schema med långsam upptrappning och under förutsättning att inte smärta uppkommer. Man behöver också identifiera orsaken/orsakerna till skadans uppkomst (t ex koordinationsbrist) och eliminera dessa så gott som möjligt. Överbelastning och skador handlar oftast om flera orsaker som samverkar, varav den mest uppenbara fungerar som ”droppen som får bägaren att rinna över”. Det är aldrig en slump eller otur att man t ex snubblade och stukade fotleden, utan en samverkan av bristande koordination, utmattning, materialfel eller vad det i det enskilda fallet kan röra sej om.
Hjälp med detta kan du få via IMES/www.idrottsdoktorn.se om du så önskar.