knä inflammation

Fråga:

Hej är en kille på 38 som är löpare springer (sprang) ca 6-7 mil per vecka och är inte överviktig,var i väg och åkte skidor under nyår och började springa när vi kom hem igen , men fick ont på insida av knät sprang ändå men fick till sist väldig smärta på nätterna och kunde inte ta av skon med andra foten , kunde inte gå promenader, sökte efter 8 veckor min hus läkare som har givit mig kortisonspruter då han tror att det det är en inflammation i senan eller muskelfästet det har nu gått tre veckor sen sprutorna och har fortfarande ont, har börjat prov springa i skogen och det känns väldigt bra när jag springer men gör ännu ondare på natten och dagen efter, har försökt smörja in mig med alla sorters smärtlindrande men det hjälper ej ,men nu kommer det konstiga, att jag börjar få ont på motsvarande ställe på andra knät . har byta skor sprungit i mina gamla ja jag tro jag har provat allt.springer i ascis kaayano
Smärtan siter på insidan av knät från mitten av knät och neråt och är väldigt ömt men har inte varit svullet .i bland strålat smärtan ner i under benet . det knackar och krasar i knäet.
Vad tror ni att det kan vara ? är det farligt att fortsätta springa ,om det är en iflammation hur blir jag i så fall av med den, börjar bli knäpp på detta,brukar springa många lopp på våren och sommaren bla marathon men det ser mörkt ut.
Hoppas på svar .Tommy

Svar:

Hej!
Knäsmärtor är alltid vanskligt att bedöma när man har få fakta att utgår från. Det är många strukturer på liten yta att ta hänsyn till. Diagnostiken blir därför en gissning. Smärta på insidan av knäleden kan t ex bero på en överbelastning av det inre ledbandet, som blivit inflammerat. Men det kan också röra sej om t ex meniskproblem eller senfästesinflammation. Man behöver undersöka dej för att ställa rätt diagnos, och därmed också fastställa vad som förorsakat besvären och åtgärda dessa. I annat fall riskerar man att snabbt få tillbaks besvären. Lokal kortisoninjektion, och i synnerhet som enda åtgärd, är inte ett korrekt förstahandsval för dessa diagnoser. Även om så vore skulle den tid du avstått från löpning ändå vara för kort (3 veckor) för att besvären skulle vara tillräckligt läkta innan du återgår i löpning. Naturligtvis är besvären inte läkta på den korta tiden, och i och med den ökade aktiviteten och utan aktiv rehabilitering återkommer besvären såsom i ditt fall.
Du bör därför söka en kompetent läkare med idrottsmedicinsk utbildning, dels för diagnos och behandling, men även för upprättande av en plan för hur du skall kunna återgå i din ordinarie aktivitet.  Sådan finns t ex hos oss på IMES/www.idrottsdoktorn.se, dit man kan söka via remiss eller på egen hand via hemsidan.