Knä-löpning

Fråga:

Hej! Jag är friskis-ledare inom jympamedel och skivstång. Har inte haft problem med mina knän vid min normala träning. Är stark och uthållig. Prövade löpning i år, har hållt upp flera år med det. Kände i mina knän direkt, och har därför inte löpt så ofta, har blivit 5 ggr. De sista 2 ggr var jag ute i 50 min varav 10 var uppvärmning. Efter denna sista turen har jag stela knän, lätt värk, problem med trappor. Knäet känns svullet i knävecket. Hur ska jag tänka? Har vilat och är ”livrädd” att få problem med knäna som många andra kan få.
Tacksam för svar//Lotta Åberg

Svar:

Inte löpt så ofta” men däremot 50 min som uppstart – detta säger tydligt att du börjat löpträna på en alldeles för hög nivå. Det är då lätt att f f a muskelfästen runt knän då reagerar med inflammation. Inflammation är bra (!) och motsvarar den läkning kroppen tar till för den skada du förorsakat den. Smärtan talar också om att du bör vara mer försiktig.
Så: Respektera kroppens signaler och börja på en betydligt lägre nivå. Trappa sedan upp långsamt och lyssna på vad kroppen säger dej. Som utgångspunkt kan man använda vårt RLS-schema som du hittar under artiklar på denna websida.