Knä och ljumske .

Fråga:

Hej . Har 2 frågor som jag hoppas jag får svar på 🙂

1, Ljumskproblem ! jag spelar fotboll och spelar ofta 90 min , spelar på kanten så det blir mycket spring , det är här problemet uppkommer . när jag spelat en längre tid och springer så börjar ljumskarna spöka , det är när jag tar längre steg som de gör ont och ofta i låren med . när jag går gör de inte ont eller nånting men sen när jag tar ett löpsteg gör de ont , smärtan varar kanske en dag efter matchen och eftersom jag spelar med vårt pojklag och A-lag ger de ofta problem . Nästan som att man är nära på att sträcka sig men aldrig gör de riktigt ..

2 , Knäproblem ! har alltid haft dåliga knän , haft schlatter i några år men det är inget problem längre . men i mitt vänstra knä på yttersidan kan de bara låsa sig plötsligt , vet inte om det är nått speciellt jag gör men det bara låser sig och de gör ont men de släpper ganska fort , så har det gjort ganska ofta det senaste tiden efter jag vred till knät i en innebandy match , är det nånting jag ska oroa mig för ? jag är även ganska kobent om det har nånting med knätproblemet att göra .. håller jag handen där jag får ont och drar benet upp och ner känner jag hur de knäpper till .

Vill inte att de här skadorna ska förstöra nått för sporten är mycket av mitt liv och hoppas kunna gå vidare med det och hitils ser de bra ut men rädd att nått t av detta ska sätta stopp för drömmarna ..
Tack på förhand och hoppas du kan svara på det här , Mvh Jesper Karlsson ,17 .

Svar:

1) Ljumsksmärta hos fotbollspelare handlar oftast om en av tre orsaker; muskulära besvär(f f a höftböjarmuskulatur), bråck eller inklämd nerv (n. ilioinuinalis). För att veta vad som förorsakar besvären behöver man undersöka och testa dej. Genom det kan man också ge ordination till behandling. Sök för detta hos din idrottsläkare.
2) Låsningar i knäleden med samtidig smärta måste misstänkas bero på meniskproblem tills motsatsen bevisats. Det kan också bero på lösa fragment i knäleden. Knät kan också kännas låst vid stark smärta i knät av annan orsak. Svaret får man genom en särskild knäundersökning hos din idrottsläkare eller hos en ortoped. Till ortoped behöver du remiss från din husläkare. Ibland behöver undersökningen kompletteras med en särskild röntgenundersökning, MR (magnetkamera). När man vet vad som förorsakar dina knäbesvär kan man också bestämma vad man bör göra åt det.