Knä problem

Fråga:

Hej! Jag har haft ont i mina knän sen jag var en 15-17 år och idag är jag snart 24. jag har varit hos läkaren förr och hos en ortoped, men dom hittade inget. Sen dess har jag inte sökt nån läkare i tron om att det skulle växa bort med tiden men det har smärtan inte gjort. jag får ont i knäna av att gå i trappor, löpa, knäböj och andra liknande saker.. Smärtan blir som i knät och inget man kan ta bort med hjälp av salvor och annat smärtlindrande. Knäna blir efter bara några meter/trappsteg precis som om man sprungit ett marathon och knäna känns tunga och känslan som att dom ungefär växer igen.. jag hoppas du har en gissning om vad det skulle kunna tänkas låta som..

Svar:

Hej!
Det är alltid svårt att ställa diagnos på knän utan att ha undersökt själv, men det du berättar om leder mina tankar till diagnosen ”främre knäsmärta” (FK). Orsaken till denna diagnos är ofta mångfacetterad och kan bero på flera olika saker samtidigt. Förr kallades detta ”chondromalacia patellae” (=”dåligt brosk i knäskålen” på latin, vilket man dock inte kunna påvisa för denna diagnosgrupp).
Ortopedspecialister utgår ofta från att utesluta allvarliga skador eller brister i knäapparaten, och då man inte hittar någon sådan blir orsaken okänd. Därmed inte sagt att det inte finns någon orsak, bara att den läkaren inte kan fastställa diagnosen med sina metoder. FK handlar möjligen bl a om hur knäleden används, hur muskler och led fungerar tillsammans. Genom särskilt upplagd träning, funktionellt inriktad träning, kan tillståndet ofta förbättras. Sådan träning kan man få via särskild remiss eller genom att söka direkt hos oss på IMES/idrottsdoktorn.se.