knä problem

Fråga:

Jag har ett återkommande problem med mitt vänster knä.
Det brukar hända några gånger på en fotbolls säsong.
Det som händer är att när mitt knä hamnar rakt överböjs det, går över maxgränsen. Det gör fruktansvärt ont vid tillfället och någon minut efter. Efter det känns det men jan använda det som vanligt, kan kännas lite stelt och lite ont vid yttersidan av knät, men inget som hindra vardagen och det svullnar inte upp.
Efter bara någon dag känner jag inget utan kan träna som vanligt. Vad kan detta beror på? Hat läst lite om bakre korsbands skador och är det som passar mest in. Finns det något som kan förebygga detta? Är jag svag i något parti i knät, fransidan baksida lår?

Svar:

Ja, bakre korsbandsskada av någon grad (full ruptur eller delskada) är det man främst tänker på med din beskrivning. Oftast klarar man sig bra utan bakre korsband, utom när man sträcker på knät, då andra delar (ledkapsel och muskelfästen/ligament) står för stoppet. Besvärsgraden avgör åtgärd:Träning för att optimera knäts koordination (efter instruktion hos sjukgymnast/naprapat med knäkompetens). Orthos som hindrar översträckning finns också att tillgå men brukar mest lämpa sig för tillfälligt eller kortvarigt bruk. Vid stora besvär är kirurgisk rekonstruktion ett alternativ. För att fastställa din diagnos behövs en undersökning, ev kompletterad med MR.