Knä som hoppar ur led hela tiden

Fråga:

Mitt knä har hoppat hur led ca 5 gånger varje år sedan 14 års ålder, jag är idag 20 år. Senast var i oktober 2008 då knäskålen var ur led i ca 15 min innan den hoppade tillbaka. Har gått på sjukgymnastik sedan november 2008 och tycker inte att jag får rätt hjälp. Jag tränar idag på gym men har stora svårigheter att träna då benet skakar rejält vid belastning. Det knäpper, knastar och låser sig såväl i träning samt i vardagen. Det gör ont när jag ska sätta mig och ställa mig upp eftersom knäet knäpper till rejält.Jag får ofta sträcka ut knäet och böja det igen då det känns som om knäskålen hamnar på fel plats. Jag har mer eller mindre smärtor i knäet varje dag. Det händer flera gånger om dagen att knäet blir stelt vilket resulterar i att jag inte kan böja på det riktigt och får halta. Jag har röntgat knäet vilket inte påvisade några skador. Har begärt en magnetröntgen på knäet men min sjukgymnast vill inte lyssna. Jag har inte heller fått en riktig förklaring på vad som är fel i mitt knä och känner mig väldigt frustrerad.

Svar:

Det låter som du har omfattande besvär från ditt knä och att du känner att man inte ger dej en förklaring som du förstår, vilket är allvarligt.
Vid patellarluxationer (knäskålen ur led) är den första åtgärden att träna de muskler som kan stabilisera knäskålens bana. I bästa fall hjälper det, men ibland måste man åtgärda detta kirurgiskt. Att ha ont i knät varje dag är inte acceptabelt. En slätröntgen kan inte avslöja vad som är fel i ditt knä, och att den undersökningen är utan anmärkning säger inte så mycket.
Det behövs en kvalificerad undersökning och möjligen en magnetkameraundersökning som komplement. Det kan inte din sjukgymnast skriva remiss för. Du behöver träffa en ortoped (eller idrottsläkare) med inriktning mot knäbesvär för att få en kartläggning och förklaring av vad man kan göra.