knä

Fråga:

Min sons knä viker sig på fel håll ibland. Han spelar ishockey och vid snabba vändningar har det hänt att knäna viker sig åt fel håll. Han har gått hos sjukdomar för stabilitetsträning men min fråga är skulle han behöva ett riktigt knäskydd som ger mer stabilitet?

Svar:

Jag vet inte riktigt vad du menar med ”fel håll”. Om knät viker sig bakåt (översträckning/hyperextension) och inte är förenat med smärta kan det vara fråga om en överrörlighet, antingen lokalt (ovanligt) eller generellt (relativt vanligt). Vid generell överrörlighet kan det vara hjälpsamt med stabilitetsträning för att undvika eventuella följder på sikt. Ortos/knäskydd har mycket lite att ge för bättre stabilitet i vid detta tillstånd. 
Om knät viker sig åt sidan, vilket ju också är åt fel håll, handlar det om att ett sidoligament är uttänjt eller av. Det tillståndet skall bedömas av knäortoped, som avgör lämplig åtgärd. Där kan en sidostabiliserande ortos ge en viss ökad stabilitet, som skydd mot skada i avvaktan på annan åtgärd, kirurgisk eller fysioterapeutisk (träning av stabilitet).
Stabilitetsträningen skall skötas av sjukgymnast/naprapat med tillräckligt hög kunskap som motsvarar kravnivån i aktuell idrottsgren.