Knäböj

Fråga:

Hejsan!

Jag brukar styrketräna tillsammans med en kompis, vilket går ganska bra. När det gäller knäböj så har vi dock olika uppfattning: Han hävdar nämligen att man inte ska gå ner längre än till 90 graders vinkel i knät. Själv har jag alltid tyckt att det tar bättre att gå ner så långt det bara går. Enligt min kompis, som är fotbollsspelare, så skulle det tydligen vara mindre effektivt att gå hela vägen ner och dessutom öka skaderisken i knät. Jag är dock tveksam. Hur ligger det till egentligen?

Finns det någon mer allmängiltig regel för hur mycket av rörelsen som man ska utnyttja i olika övningar?

Svar:

Hej Tomas!

Jag kan glädja dej med att du har rätt. Knäböj ner till 90 grader eller inte har diskuterats mycket. Helt klart är att knäleden belastas väldigt ofördelaktigt om man ”vänder” i 90 grader. I den vinkeln är belastningen på leden maximal, och i och med vändningen blir belastningen fördubblad på ledyta och muskelinfästningar. Det är vanligt med knäskålsseneskador och inflammationer med smärta nedanför knäskålen hos de som tränar 90-graders benböj. För att få bästa effekt på benmuskulaturen bör man utnyttja så stor del av rörelsen som möjligt, dvs gå hela vägen ner. De som tränar så bör dock se till att ha god rörlighet i benmuskulaturen, dvs vara noggrann med stretching, eftersom det annars kan uppstå problem från quadricepssenans infästning i knäskålen med smärta ovanför.

Den allmängiltiga regeln för styrke- och volymsträning är att utnyttja så stor del av rörelseomfånget som möjligt. man kan också säga att man blir stark i det som man tränar, inget annat. Tränar man 90-graders benböj blir man stark ner till 90 grader i benböj, inget annat. För att muskeln ska kunna fungera i många situationer, t ex fotbollsspel, behöver muskeln tränas allsidigt så att marginaler skapas. När det gäller övningen benböj är alltså det bästa att gå ner så djupt som möjligt, både ur styrkesynvinkel och skadesynvinkel. Som alltid, när man byter eller förändrar en övning bör man börja på låg belastning och öka långsamt. Lycka till!