Knäet tappar känsel

Fråga:

Hej, Jag är i 35-årsåldern och jag löptränade varje vecka när jag var 22-26 år för det mesta på 5km spåret en till två gånger per vecka.
Men var tvungen att sluta. En gång så bar jag upp en del tunga saker för en lång spiraltrappa och kände då att jag fick ont i knäets baksida.
Det gick över på några dagar.
Men när jag skulle springa veckan senare så kände jag samma smärta efter ca 3 km, men jag fortsatte att springa och smärtan försvann, men det kändes konstigt i det när jag kom hem.
Morgon efter hade jag ingen känsel i knät och kunde inte rätta ut benet, utan var tvungen att mjuka upp knäet med händerna, men jag hade sedan ont men det gick över på några dagar.
Jag var inne och röntgade men läkaren hittade inget fel, jag har även gjort titthål men inget fel har hittats.
Så jag slutade helt enkelt att springa för att slippa problemet.
Jag har inga problem att springa kortare sträckor eller gå långt.
För ett halvår sedan har jag tagit upp träningen igen och jag har provat springa på löpband, och problemet har kommit tillbaka, dvs jag springer ca 3 km och sedan känns det inte bra i knät,
och dagen efter kan jag inte räta ut det själv och känseln är borta.
Jag har även varit hos sjukgymnast och hos kiropraktor och de säger att det är inget fel på själva knäet och jag vet inte vad jag skall göra åt saken. Har ni möjligen ett svar?

Jag har köpt de bästa löparskorna som finns och det gör ingen skillnad.

Med vänlig hälsning

Svar:

Om man har uteslutit skada inne i själva knäleden, d v s innanför knäledens kapsel, får man tänka sig att orsaken är utanför. Känselbortfall talar för nervskada/nervpåverkan. Utbredningen av känselbortfallet, och en undersökning tillsammans med tillräckliga anatomikunskaper, borde tala om för en undersökande läkare var skadan/påverkan sitter. Man kan lätt föreställa sig en situation med t ex en lokal muskelskada som givit en formförändring i vävnad som omger nerven (t ex ärrbildning). Sådan förändrad vävnad kan vid belastning svullna upp och därmed momentant ”stänga av” nerven, s k entrapment, vilket inte är ovanligt.
För att bekräfta eller utesluta nervskada är en undersökning av nervledningshastighet på fysiologisk klinik hjälpsam. Om man kan bekräfta entrapment är en neurokirurgisk eller ortopedkirurgisk lösning rätt väg att pröva.