Knäled

Fråga:

Skadade mig för 5 månader sedan i samband med elitidrott. Det visade sig vara en partiell ruptur av vänster korsband, där till hade jag en lateral broskskada. Inget kirurgiskt ingrepp gjordes och knät har hela tiden upplevts som stabilt när jag löptränar, styrketränar! Men i min idrott om jag hamnar i en luftduell och landar väldigt stumt på vänsterbenet får jag en kraftig smärta lokalt i knäleden. Smärtan övergår till svullnad där jag har problem att böja knät de första dagarna. Efter ett par dagar lägger sig svullnaden och rörligheten kommer åter tillbaka. Min fråga är varför denna smärta uppstår, vad kan göra åt detta? Är detta någonting som kroppen kan vänja sig vid och hantera? 2 träningar har jag tränat och båda har jag fått gå av när jag med kraft landat stumt på benet. Att träna och ena dagen träna för att sedan behöva vila 3-4 dagar känns mentalt tufft.

Svar:

Knäledsbroskets huvuduppgifter är att minskar friktion, underlättar glidning, sprida trycket och dämpa stötar. Brosket samverkar med ledvätskan i dessa funktioner.

Genom att brosket saknar nerver eller blodkärl blir det känsligt för skador. Smärtan efter en skada kommer från vävnader i leden, d v s inte från själva brosket. Knäbrosket och dess vävnader är inte tillräckligt röntgentäta för att synas på vanlig slätröntgen, varför man i stället efter en klinisk/funktionell undersökning väljer magnetkamerabilder, ultraljudsundersökning eller ”titthålsoperation”-artroskopi.

Broskskadan är inte sällan kombinerad med annan skada på menisk och korsband, vilket påverkar insatserna.

Brosket i sig kan inte nybildas eller självläka, men det finns behandlingar som kan hjälpa mot smärta och minska risken för senare komplikationer (artros), beroende på typ av skada. Det handlar främst om träningsmetoder via sjukgymnast/fysioterapeut, smärthämmande/inflammationsdämpande läkemedel samt regelbunden fysisk aktivitet i lämplig form.

Läkningstiden, d v s besvärstiden, varierar mycket beroende på skadans lokalisation, omfattning och besvärstyp samt hur aktiv man är i sin rehabilitering. Ledsvullnad efter aktivitet tyder på en pågående överbelastningsreaktion med ökad vätskebildning i leden.

Broskskador bör alltid handläggas av ortopedspecialist.