knäledsinflamation

Fråga:

jag är en tjej som har haft knäproblem sedan jag var 9år nu 17år och senast hade jag en knäledinflamation jag har nästintill blivit kvitt den så nu undrar jag hur jag ska träna upp musklerna kring knät för att slippa mer knäproblem. Då gärna övningar som inte belastar själva knät för mycket men som endå tränar upp det

Svar:

Det som mest avgör hur bra träning hjälper mot besvären är kvalitén i hur du utför övningarna, samt val av övningar. För att kunna välja rätt träning och rätt övningar behöver man få en uppfattning om vilka av dina kvalitéer som behöver tränas – d v s undersöka dej och kartlägga dessa. När man gjort det behöver du träffa någon som kan visa dej hur du skall träna, hur du utför övningarna på rätt sätt. Träningen bör också anpassas efter vilket kravnivå din situation kräver, vilket skiljer sej mycket åt mellan olika idrotter och hur avancerad du är.
Det är således inte tillräckligt att beskriva träningsupplägget med ord i en frågespalt, eller med enkla bilder, åtminstone inte om man har kvalitetskravet att idrotta. Den som är bäst på detta är din idrottsläkare.