Knäledsinflammation

Fråga:

Hej

Jag har haft problem med vänsterknäet sen i somras då jag var på cykelsemester i Tyskland och cyklade på racercykel med ständigt stenhårt pumpade däck. Underlaget var dåliga vägar med mycket gropar, vägsprickor, skarvar och liknande. Detta innebar ständiga och kraftiga vibrationer som gjorde att jag snabbt fick ont i rumpan. Jag valde därför att stå upp för det mesta och dämpa stötarna med knäna samtidigt som jag trampade för att ta mig fram. Efter tredje dagen (och ca 30 mil cykling totalt) svullnade mitt knä upp efter en natts sömn. (En månad tidigare hade jag cyklat Halvvättern, 15 mil, utan större problem. Dock lite ont i knäet när jag klev av cykeln vid första kontrollen efter 3 mil.) Svullnaden var stor med värme och smärta som gjorde att jag fick svårt att gå. Jag har dragits med dessa besvär i ett halvår nu och det har bara blivit värre med tiden. Dock har variationer förekommit (ibland har det varit bättre och ibland har det varit sämre).
Jag besökte tidigt läkare och sjukgymnast, som båda trodde på slemsäcksinflammation. Undersökningarna har visat att knäet är stabilt med full rörlighet och att det inte finns några felvinklingar i knäet. Jag fick flera kurer med diklofenak och sjukgymnasten rådde mig att jag skulle fortsätta träna som tidigare, fast lite lugnare.
Jag var hos ortoped för tre veckor sedan och han menar att jag har knäledsinflammation. Jag fick en kur med Arcoxia. Jag tog den i 16 dagar tillsammans med Voltaren gel (23,1 mg). Ortopeden ordinerade vila, vilket även läkare och sjukgymnast gjorde när dikofenakkurerna inte hjälpte.
Symptomen för mina problem är: Stor svullnad kring hela knät och framförallt då ovanför knät där svullnaden är jättestor och bullen ovanför knät är så sprängfylld att det känns som en spänd muskel, när man tar på det med handen. Knäskålen går att röra på mer än vad som går med mitt friska knä. Det som gör ondast är att böja och vika fram underbenet. Det gör ont att gå nedför trappor och när jag satte ner foten lite för hårt, kändes det som knäet skulle explodera. Jag kan göra ett utfallssteg framåt om jag har det onda knäet framåt – men absolut inte tvärt om.
Jag har varit på magnetröntgen och hos sjukgymnast. Det enda som kan påträffas som problem är svullnaden och ömheten och stelheten som följer av detta. Inget annat. Verkar detta vara en knäledsinflammation? Den 8 Januari ska ortopeden ge mig en kortisonspruta som vi hoppas ska bota detta. Det är förövrigt tredje gången i mitt liv som jag får knäledsinflammation på grund av snabbt ökad intensitet i träningen. Senaste gången var för 15 år sedan när jag var barn, därför minns jag knappt något från det och har svårt att jämföra.
Så tränade jag innan skadan:
Styrketräning med inriktning överkropp, 3 ggr/v, totalt ca 4,5 h
Konditionsträning med inriktning uthållighet – löpning, cykling och simning, 2ggr/v, totalt ca 3 h/v
Månaden innan cykelsemestern hade jag nästan inte cyklat alls, utan istället ökat på träningsdosen i löpning, från ca 8,5 km/v (1 pass) till 45 km/vecka (uppdelat på 3 pass) utan att känna av några problem. Dessutom har jag ökat hastigheten.
Jag är en kille på 26 år, 176 cm, väger 72 kg och är frisk om man bortser från besvär av atopiskt eksem. Jag har tränat i hela mitt liv, ungefär lika mycket.

Svar:

Du har själv givit svaret på vad som sannolikt förorsakat knäledsretningen, nämligen överbelastning. Den aktivitet du hittills valt har underhållit besvären. Om din ortoped redan bedömt att du har en knäledsinflammation (”synovit”) är det säkert så. NSAID (t ex Arcoxia) brukar dock inte vara tillräckligt såvida inflammationen inte är akut. Nästa steg är mycket riktigt kortisoninjektion. Ofta tappar man först ut den ökade ledvätskan, vilket i sig brukar lindra tämligen omgående. Om kortisoninjektionen inte har tillräcklig effekt bör man ytterligare kartlägga leden, t ex med MR, för att få en uppfattning om ifall andra orsaker finns till ledengagemanget.