Knäluxation

Fråga:

Hej. Jag är 17 år och jag tränar truppgymnastik på en ganska hög nivå. För ungefär två månader sen skadade jag knät då knäskålen hoppade ur led i en landning. Jag opererades för ungefär en månad och fick då höra att jag skulle kunna börja träna gymnastik igen 3 månader efter operationen. Men när jag frågade sjukgymnasten om samma sak sa han 6 månader. Både doktorn och sjukgymnasten håller fast vid sin sak. Vem av dem har rätt? Jag har sedan operationen haft en ortos som jag tog bort för en vecka sedann och har sedan operationen gjort olika knärehabprogram minst en gång om dagen. Doktorn säger att knät är helt läkt och jag kan nu böja det ca 90 grader. Jag vill verkligen börja träna gymnastik igen om två månader, men jag vill samtidigt absolut inte göra det värre eller luxera knät igen. Är det rimligt att börja träna gymnastik igen om två månader?

Svar:

Jag litar främst på att ortopeden vet vad hen gör, och därför gäller dennes prognos, förutsatt att ingen komplikation tillstöter. Rent formellt sker rehab på remiss från ortopeden.
Jag tror dock inte att du kan vara tillbaks i full aktivitet redan om 2 månader, men däremot börja med idrottspecifik träning då, förutsatt att din rehab fungerar bra. Räkna med en inträningsperiod på runt 3 månader innan du är åter i full aktivitet. Därmed anar man att doktor och sjukgymnast talar om olika saker.
Försäkra dej om att sjukgymnasten är med på samma resonemang, så att ni har samma delmål och mål med rehabträningen och dess innehåll. Om inte bör du få en diskussion med din ortoped som får klargöra sin ordination till sjukgymnasten.