Knäont av löpning

Fråga:

Hej!
Jag har tvingats inse att jag får ont i knäna av löpningen… smärtan sitter typ mitt i knäskålen, kommer ett par timmar efter träningen och håller i sig till nästa träningspass då ackumuleras smärtan till föregående.
Jag springer i snitt 5km åt gången, växlande underlag, 2-3ggr/v. Tempot är i snitt 6.45min/km. Brukar köra något intervallpass eller något längre pass i veckan.

Tränar även 2-3 styrketräningspass i veckan och ibland spinning eller aerobics.

Även om jag tycker min träning inte är att begära för mkt av mina knän undrar jag om ni har något lämpligt igångsättningsprogram? Har inte sprungit på några veckor nu så knäna mår bra igen och jag vill inte få tillbaka det onda! Varje gång jag haft uppehåll från löpning har jag alltid satt igång väldigt försiktigt och blandat löpning med gång men uppenbarligen är det inte tillräckligt försiktigt ändå…

Svar:

Jag tror du gjort helt rätt i att försöka trappa upp löpträningen långsamt. För att veta vad som förorsakar din knäsmärta behöver man undersöka dina knän och bedöma om dina kvalitéer är tillräckliga för det du försöker utföra. Det kan t ex röra sej om koordinationsbrist, lokal smidighetsbrist, muskelsvaghet, stegfel eller begynnande artros, för att nämna några exempel. Sök hos din idrottsläkare eller ortoped för detta! Generellt upptrappningsschema, RLS, kan man få via Idrottsdoktorn.se, eller genom att maila till admin@idrottsdoktorn.se.