knäont i snart ett år

Fråga:

Hej! Jag är en tjej på 25 år som förut löptränade 3 ggr/vecka ca 1 mil per tillfälle. I mars förra året fick jag avbryta en löprunda pga kraftig smärta i vänster knä. Det var svullet i ca en vecka.

Smärtan sitter under knäskolen på högersida, samt längs senan på baksida vänsterknä. Första 6 månaderna hade jag konstant värk och jag upplevde att smärtan ”flyttade” sig till olika delar i knät.

Nu kan jag åtminstone gå och cykla lite, oftast utan besvär. Smärtan är inte konstant längre, man kan komma tillbaka när som helst utan någon ansträngning.

Jag har svårt att räta ut benet efter att jag suttit med det böjt länge. Det gör inte ont när jag står utan mer när knät är i böjd vinkel.

Jag vet inte vad som är fel, och det är väldigt frustrerande när det aldrig blir bra.

Funderar över om menisken är skadad? Vad tror du? Måste man ha värk hela tiden då eller kan det värka när den hamnar i fel läge?

Går fortfarande hos sjukgymnast, dom har lagt upp ett träningsprogram och kontrollerat rygg och höfter.

Vad ska jag ta mig till?

Svar:

Visst kan det handla om en meniskskada, men även om annan skada i leden. Din besvärstid är mycket lång, och trots sjukgymnastsik behandling har du inte blivit bra. Det är hög tid att göra en undersökning av knät för att ta reda på orsaken till besvären, samt för att utvärdera sjukgymnastbehandlingen. Sök för detta hos din idrottsläkare eller ortoped. Undersökningsresultatet avgör fortsatt handläggning.