Knäppande ljud i övre hamstringfästet?

Fråga:

Hej.
Jag har sedan ca 2 månader haft en konstig åkomma. Jag får liksom en låsning i skinkan/övre fästet på hamstring. Jag måste ”knäcka” loss det innan jag kan stretcha. Det är ända uppe vid sittknölen. Det började på höger ben, men nu ”knäcker” jag loss båda. Det känns som när man knäcker knogarna. Jag stretchar mer än vanligt, men är stelare än vanligt i hamstrings. Tacksam för svar.

Svar:

Förmodligen är det någon form av muskulär stramhet du upplever. Noterar att du inte nämner orsaken till att du ”måste knäcka” innan du stretchar. Det är känt att höftböjarmuskeln (iliopsoas) och gluteus mediusmuskeln kan bete sej så hos vissa individer.
När det gäller att knäcka fingrarna handla det om att framkalla ett vacuumfenomen kombinerat med en snabb glidrörelse mellan broskytorna i grundleden till fingrarna. En del individer kan åstadkomma samma fenomen i flera olika leder. Ditt fenomen kan kanske tänkas ske i höftleden.
Man bör låta dej demonstrera hur du gör för att framkalla fenomenet och undersöka dej manuellt om du vill få ett mer detaljerat svar.