Knäppningar i höft-knä

Fråga:

Hej. Har sedan en tid haft mindre knäppningar i höger höft och även i knät. Det händer även ibland på vänster sida. Det gör inte ont men är irriterande. Det kommer oftast om jag suttit stilla och reser mig upp tex. Har även lite ryggproblem men bara muskulärt. Har varit hos
sjukgymnast ”för en genomgång” och fick träningsprogram för
mina problem. Han nämnde att det kunde röra sig om en ”slacking hip”?? (eller något liknande)och att detta kunde drabba även knät.
Jag tränar löpning och styrketräning 2-4 ggr per vecka. Vad är slacking hip, är det farligt att träna och har du några tips på åtgärder för att komma tillrätta med detta.??
Mvh Henrik

Svar:

Hej Henrik!
Knäppningarna i höftregionen kan bero på flera saker. En vanlig orsak är att en sena till en av höftböjarmusklerna är stram. En annan orsak kan vara att din höftled är lätt att manipulera ”halvt ur led” (subluxation). Knäledsknäppningar beror ofta på normala vacuumfenomen mellan broksytorsa när dessa glider emot varandra i rörelsen. Om du inte har besvär kan du lugnt avvakta, inget av tillstånden kräver någon åtgärd. I annat fall, och om du vill ha en mer exakt diagnos bör du söka hos specialistläkare, t ex hos oss på mottagningen Idrottsdoktorn.se där det är lätt och går snabbt att få tid för undersökning.